I stedet for kjøpe nye sokker hver gang du går tom for rene, kan det være at du ønsker å vaske klærne i stedet. Å vite hvordan du skal vaske klærne dine er en viktig livsferdighet – spesielt fordi de ellers kan begynne å lukte, og det kan fort bli dyrt å kjøpe nye klær hver uke. Følg disse trinnene, og du vil raskt bli ekspert på å vaske (og tørke).

Metode 1: Bruk vaskemaskin og tørketrommel

1.

Sorter klærne dine i hauger. Når du vasker klær er det to hovedting å huske på: hvilken farge klærne har og hvilket materiale de er laget av. Ikke alle tekstiler tåler like mye vanntrykk eller trommelbevegelse. 

 • Vask lyse og mørke klær hver for seg. Når du vasker klærne dine, spesielt nye klær, vil noe av fargestoffet i klærne vaskes ut (dette er grunnen til at eldre klær har en mer falmet farge enn lyse, nye klær.) Alle klær som er hvite, kremfargede eller har lyse pastellfarger skal plasseres sammen med hvitt tøy, mens alle andre fargede klær skal sorteres som mørkt tøy. Hvis du ikke skiller dem, kan den nye lyseblå skjorten din overføre fargen til alle de hvite klærne dine.
 • Skill også klærne dine basert på hvilket tøy de er laget av. Noen stoffer, som dongeri eller tykkere stoffer (som håndklær), må vaskes på et tyngre vaskeprogram enn for eksempel silkeundertøy (som vaskes på et finvaskprogram). Du bør altså skille klærne etter det vaskeprogrammet tekstilene dine er ment å vaskes på.

2.

Les “vaskemerket” på klærne dine. Tøymerkene er ikke bare sydd på klærne for å klø i nakken når de gnir seg mot huden din – de er faktisk der for å hjelpe deg gjennom vaskeprosessen. Når du er i tvil om hvordan du vasker et plagg, sjekk vaskemerket. Merket forteller deg hvilket stoff plagget er laget av, hvordan det skal vaskes og hvordan det skal tørkes.

 • Noen klær må renses eller vaskes for hånd (se metode 2 for hvordan du gjør dette.) 

3.

Vit hvilken vanntemperatur du skal velge. Vaskemaskiner har forskjellige temperaturinnstillinger, fordi noen tekstiler og farger krever ulike temperaturer for å kunne vaskes grundig. Innstillingene varierer også for halvautomatiske og automatiske maskiner.

 • Bruk varmt vann til lyse farger, spesielt lyse farger som er veldig skitne. Varmen løser opp flekkene i de hvite plaggene.
 • Bruk kaldt vann til mørke farger, da kaldt vann reduserer mengden fargestoff som renner fra disse klærne, og dermed falmer ikke klærne like raskt når du bruker kaldt vann. Bomullsprodukter bør også vaskes i kaldt vann for å hindre at de krymper.

4.

Bruk riktig størrelsesinnstilling. De fleste vaskemaskiner har en knott eller en knapp for å angi størrelsen på klesvasken (vanligvis enten liten, mellomstor eller stor.) Hvis klærne fyller en tredjedel av maskinen, bør du velge liten. To tredjedeler av maskinen betyr at du bør velge mellomstillingen, og hvis du fyller opp hele maskinen bør du velge stor.

 • Trykk aldri klærne ned slik at du får plass til mer. Du bør heller kjøre en vask til for de ekstra klærne, ellers kan du risikere at de setter seg fast i maskinen eller forårsaker skader.

5.

Vit hvilket vaskeprogram du skal velge. Som med vasketemperatur, har vaskemaskiner også forskjellige typer vaskeprogrammer, ettersom ulike typer klær krever ulike vaskeprofiler.

 • Vanlig program: Velg dette når du vasker hvite klær. Dette vil gi rene og friske hvite klær.
 • Strykefritt: Bruk dette til fargede klær. Dette programmet vasker med varmt vann og avslutter med kjøligere vann, noe som bevarer fargene dine.
 • Finvask: Som du kanskje gjetter, er dette programmet for alt som er relativt ømfintlig (BH, Dri-fit, bomullsgensere, dress-skjorter osv.). Sørg alltid for at finplaggene dine ikke krever at du renser dem eller vasker dem for hånd (kontroller vaskemerket for å være sikker).

6.

Tilsett riktig type vaskemiddel og lukk døren. Vaskemidler inkluderer tøyvaskemiddel, blekemiddel og tøymykner. Foruten å bruke skuffen kan du sette i klærne og helle riktig mengde vaskemiddel på dem, eller fylle vaskemaskinen ⅓ med vann, tilsette vaskemiddelet og deretter legge i klærne.

 • Vaskemiddel: Mengden vaskemiddel du legger i vaskemaskinen din bestemmes av hvor stor klesvasken din er. Lokket på vaskemiddelet fungerer ofte som en målekopp med avmerkede mengder. Generelt sett skal ⅓ av koppen fylles med vaskemiddel for liten vask, ⅔ for middels vask og en full kopp for stor vask. Se flasken eller esken for instruksjoner om hvordan du bruker det spesifikke vaskemidlet – noen vaskemidler er mer konsentrerte enn andre, noe som betyr at du ikke trenger å bruke så mye.
 • Blekemiddel: Blekemiddel brukes når du vil få bort vanskelige flekker fra klærne, eller hvis du vil at de hvite plaggene skal være veldig, veldig hvite. Det er to typer blekemiddel. Klorblekemiddel er bra for å virkelig gjøre de hvite tingene hvite, men skal aldri brukes på fargede plagg. Det finnes derimot også blekemidler som er laget for å brukes på farget tøy.
 • Tøymykner: Tøymykner kan tilsettes under skyllingen. Noen maskiner har en dispenser hvor du kan helle i skyllemiddel før du starter vaskeprogrammet, slik at skyllemiddelet legges til under skyllingen.

7.

Legg klærne i tørketrommelen og velg riktig program. Husk at det er noen klær som bør henges opp. Sjekk merkelappen – hvis det står at det ikke skal tørkes i tørketrommel, heng opp disse plaggene et sted hvor de kan tørke. I likhet med vaskemaskinen har tørketrommelen også innstillinger som du må se gjennom før du tørker klærne. Sett til slutt på tørketrommelen og lukk døren.

 • Vanlig/tungt: Hvite klær tørkes best på vanlig/tung innstilling. Hvite klær er vanligvis forhåndskrympet og kan tåle en innstilling med høyere varme (i motsetning til farget tøy som falmer under høy varme).
 • Stryketørt: Dette er bedre for vanlige fargede klær. Innstillingen har middels varme og sørger for at klærne ikke falmer.
 • Lettstelt: Alle klær som du vasker med finvaskprogram bør tørkes med lettstelt-innstillingen. Denne innstillingen bruker luft som ligger nært romtemperatur og kjører langsomt, slik at du ikke skader dine ømfintlige plagg.

Metode 2: Å vaske klær for hånd

 1. Fyll en bøtte eller balje med vann. Normalt sett kan du bruke en stor bøtte eller balje (omtrent fem liter) fylt med en til to liter vann.
 1. Hvis du ikke har dette, kan du bruke en vask med plugg. Forsikre deg om at vaskepluggen er tett, og fyll deretter vasken med varmt vann.
 1. Tilsett et mildt vaskemiddel. Dette er ikke den samme typen vaskemiddel som du bruker til maskinvask. Vanlig vaskemiddel er for konsentrert og vil gjøre at klærne dine vil kjennes urene. Du kan kjøpe mildt vaskemiddel fra samme hylle som vanlig vaskemiddel på supermarkedet – bare sørg for at det står ‘mildt’ på flasken eller esken.
 1. Legg klærne i vannet. Trekk dem gjennom vannet slik at de blir helt gjennomvåte. Du kan til og med la dem ligge i vannet en stund slik at de absorberer vaskemiddelet helt.
 1. Skyll klærne. Du bør skylle klærne med varmt, rent vann. Du kan ha et plagg om gangen under kranen du brukte for å fylle opp baljen eller vasken. Skyll klærne til de ikke lenger har såpe i seg og vannet som renner av dem er rent og uten bobler.
 1. Legg ut klærne til tørk. Du bør ikke henge klærne for å tørke dem, ettersom dette kan føre til at de strekker seg. Legg i stedet disse klærne flate for å tørke dem. Dette vil sikre at de ikke strekkes, og vil minimere mengden rynker som dannes under tørkeprosessen.

Du kan også like: